Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ζωγραφισε παιδι μου τωρα!






Η δουλεια μου ως παιδοψυχολογος και ως παιγνιοθεραπευτρια μου εχει δειξει στην πραξη πλεον, και οχι επειδη το γραφουν καποια βιβλια, το καλο που κανει στα παιδια το εικαστικο κομματι, η τεχνη.
Πολλοι γονεις βαζουν ως προτεραιοτητα τα μαθηματα του σχολειου και ειναι πολυ λογικο γιατι ετσι μας εχει κανει το συστημα να σκεφτομαστε.
Παρ'ολα αυτα η ζωγραφικη του παιδιου και η ενασχοληση του με αυτην (η οτιδηποτε καλλιτεχνικο) κρυβει πλεονεκτηματα που ουτε μπορειτε να φανταστειτε. Ετσι λοιπον σκεφτηκα να σας γραψω μερικα μηπως τα αναγνωρισετε η μηπως τα αναζητησετε για τη ζωη του παιδιου σας.

1. Δημιουργικοτητα στο full!

Πολλοι πιστευουν οτι η δημιουργικοτητα εχει να κανει με τα γονιδια , οποτε ειναι καθαρα θεμα γενετικο. Ειτε γεννιεσαι με αυτα και γινεσαι σπουδαιος ζωγραφος, φωτογραφος, γλυπτης ειτε ακολουθεις κατι εντελως διαφορετικο.
Ειμαι εδω λοιπον για να διαψευσω την παραπανω θεωρια και να σας πω πως η δημιουργικοτητα ειναι κατι το οποιο καλλιεργειται και αν ξεκινησει το παιδι απο νωρις να ασχολειται με τεχνη (arts &crafts) τοσο περισσοτερο η δημιουργκικοτητα του θα αναπτυχθει και θα του ανοιξει νεους κοσμους στην προσωπικοτητα του. Το να μπορει ενα παιδι να εκφραστει ειναι το παν για την σωστη αναπτυξη της προσωπικοτητας του.


2.Συγκεντρωση

Πολυ συχνα νεοι ανθρωποι παρουσιαζουν ελλειψη συγκεντρωσης και αυτο ενισχυεται με βιντεοπαιχνιδια και τηλεοραση. Το να εχουν να ασχοληθουν ομως με το να ολοκληρωσουν ενα εργο τους, ενα συγκεκριμενο προτζεκτ δηλαδη, τους ενθαρυννει να αδιαφορησουν για τετοιου ειδους αποσπασεις και να συγκεντρωθουν στο στοχο που εχουν θεσει.
Τα παιδια συγκεντρωνονται καλυτερα οταν εχουν την ελευθερια να δουλεψουν με βαση την καλλιτεχνικη οπτικη του μυαλου τους. Η αφιερωση τους αυτη τους διδασκει να συγκεντρωνονται και σε αλλους τομεις στη ζωη τους.

3. Αυτοπεποιθηση

Μεσα απο τη ολοκληρωση των προτζεκτ τους τα παιδια μαθαινουν και παιρνουν μεγαλη ικανοποιηση απο τον εαυτο τους.Δεν επιθυμουν να αφηνουν μισοτελειοωμενες δουλειες αλλα ολοκληρωνουν τον στοχο που εχουν θεσει και ελευθερα εχουν επιλεξει.
Εκτος απο αυτο, με το να εχουν την δυνατοτητα να εκφραστουν ελευθερα χωρις καμια κριτικη απο κανεναν για το αν κατι ειναι σωστο η λαθος, ενισχυουν την αυτοπεποιθηση τους και μαθαινουν να εκτιμουν τον εαυτο τους και τις δημιουργιες τους.

Η τεχνη εχει να προσφερει στα παιδια πολλα πλεονεκτηματα που θα τα βοηθησουν οχι μονο προσωπικα αλλα και μελλοντικα σε παρα πολλους τομεις της ζωης τους και σε οτιδηποτε επιλεξουν να κανουν.

Ολα τα παραπανω τα εχω δει προσωπικα να λειτουργουν με εναν μαγικο τροπο σε παιδια που ειχαν προσωπικα θεματα και δεν ειχαν τροπο να τα εκφρασουν. Ειτε με το παιχνιδι, ειτε με την δημιουργια, το παιδι εκφραζει οτιδηποτε το απασχολει και μιλαει στην ουσια γι αυτο με εναν ασφαλη και αυθορμητο τροπο που μονο αληθινος μπορει να ειναι.


Για περισσοτερες πληροφοριες www.homeplay.gr

Παρτε λοιπον χαρτι και μολυβι και δωστε στο παιδι σας να κανει οτι νομιζει!


2 σχόλια:

  1. Σήμερα σε ανακάλυψα μέσα από τη σελίδα του Μαμα....δες Μπαμπα...δες στο facebook.
    Και με αυτό το άρθρο χτύπησες φλέβα.
    Οι κόρες μου, ηλικίας 8 η μεγάλη και 5 η μικρή, ζωγραφίζουν άπειρες ώρες. Ιδιαίτερα η μικρή.Φαίνεται ότι έχει πάρει και το χέρι του παππού της καθώς είναι διακοσμητής και ζωγράφος (μπορείς να δεις πίνακες του εδώ: http://kyriakosart.blogspot.com/p/blog-page_8499.html περιλαμβάνονται και έργα που έχει κάνει με την εγγονή του).
    Στο σχολείο της μεγάλης κάθε Σάββατο λειτουργεί τμήμα εικαστικών και παίρνουν μέρος και οι δύο!
    Πέρσι η μικρή ήταν στο τμήμα της μεγάλης και δεν πήγαινε κάθε φορά. Φέτος θέλει να τη γράψουμε κανονικά και έτσι προμηθευτήκαμε και για την ίδια τα υλικά που μας ζήτησε η δασκάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mamma el bravo gia tis korules sou...einai tyxeres pou exoun mia mama san esena na anagnorizei poso simantiko ine na zografizoun,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή